Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η Ελλάδα του μνημονίου και η υγεία

Δημοσιεύτηκε στα Ιατρικά Χρονικά της Κρήτης
Η οικονομική αβεβαιότητα ,η ανεργία και γενικότερα το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται με την εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλονται συμβάλλει στην δημιουργία νέων κοινωνικών δεδομένων που δημιουργούν ομάδες πληθυσμού που η δυνατότητα τους για πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι διαφορετική.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ας μη ξεχάσουμε όμως ότι η υγεία προσδιορίζεται σαν αγαθό και δεν θα πρέπει να πάψει να αποτελεί μια ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας όσο δύσκολες οικονομικά και αν είναι οι εποχές.
Η υγεία είναι ο κυριότερος παράγοντας διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ανάπτυξης, αν χαθεί και αυτό τότε η πορεία για την ανάπτυξη θα είναι ακόμα ποιο δύσκολη..
Σε κάθε άνθρωπο θα πρέπει να διασφαλισθεί διαμέσου του ασφαλιστικού του φορέα αλλά και για τους ανθρώπους που στερούνται ασφαλιστικού φορέα δια μέσου ενός προνοιακού μηχανισμού της πολιτείας ,ένα ελάχιστο επίπεδο υγειονομικών υπηρεσιών το οποίο θα πρέπει να είναι εγγυημένο από την ίδια την πολιτεία με τρόπο ώστε συνεχώς να προσαρμόζεται στα νέα οικονομικά, κοινωνικά και ιατρικά δεδομένα που θα περιβάλει και θα δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για την ζωή.
Ο νέος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας –ΕΟΠΥΥ- θα πρέπει να προσανατολισθεί στην κατεύθυνση αυτή και να παραμείνει αποκλειστικά προσανατολισμένος χωρίς παρεκκλίσεις.
Αυτοί που διαχειρίζονται την τύχη της χώρας μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ και να εξασφαλισθεί ένας μηχανισμός μόνιμης χρηματοδότησης του Οργανισμού σε τρόπο ώστε να έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υπηρεσίες που θα έχουν ανάγκη οι ασφαλισμένοι του. Μόνο έτσι θα διασφαλισθεί ο στόχος της περιφρούρησης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής .
Αυτό βέβαια προϋποθέτει πίστη σε αξίες και σοβαρότητα που θα επιτρέψουν ένα σοβαρό νοικοκύρεμα στα οικονομικά του συστήματος και περιστολή των άσκοπων δαπανών που συνεχώς το οδηγούν σε σοβαρό οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο .Το αδιέξοδο αυτό με την σειρά του γίνεται η αιτία για την ανάπτυξη των φαινομένων διαφθοράς που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος υγείας και συνεπώς της καταστρατήγησης του αγαθού της υγείας που δικαιούται να απολαμβάνει ο κάθε πολίτης .
ΜΠΑΤΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ –ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου